Hade precis gäster, Johan, Veronica och Sara. Vi åt en riktigt god middag bestående av inbakad fläskfilé och potatisgratäng. Receptet hittade jag i min favorit-kokbok "Familjens stora receptskatt".
Inbakad fläskfilé (ca 4 portioner)
INGREDIENSER
Fläskfilén
fläskfilé 600 gram
150 gram champinjoner
1/2 gul lök
2 dl creme fraiche
soja
3 djupfrysta smördegsplattor (eller en stor)
salt
peppar
smör till stekning
1 ägg till pensling
Sås
50 g gorgonzola
1/4 köttbuljongtärning
2 dl creme fraiche
salt
peppar
sky från fläskfilén
GÖR SÅ HÄR
Fläskfilén
Bryn hela fläskfilén runt om, krydda med salt och peppar.
Stek fläskfilén i ca 10 min på svag värme under lock.
Spara skyn till såsen!
Fyllning
Skär champinjonerna i skivor och hacka löken. Fräs lök och champinjoner i lite smör tills vätskan kokat in. Tillsätt creme fraiche och låt det koka ihop till en tjock stuvning. Smaka av med salt, peppar och soja.
Lägg de tinade smördegsplattorna omlott på bakplåtspapper på en plåt och kavla ut till en stor platta. Lägg lite av fyllningen mitt på smördegsplattan.
Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor och lägg ovanpå fyllningen. Bred resten av fyllningen på fläskfiléskivorna.
Vik ihop till ett paket.
(Hit kan man förbereda)
Pensla med ett ägg och gratinera i 225 grader i 3o minuter.
Sås
Koka upp creme fraiche med vatten och skyn från fläskfilén. Smula i buljongtärningen.
Ta kastrullen från plattan och smula i gorgonzolaosten. Rör om och låt osten smälta.
Smaka av med salt och peppar (gorgonzola är en salt ost så salt behövs knappt).
Servera med potatisgratäng och sallad.
Har tyvärr ingen bild på maten, men jag kan lova att det var och såg gott ut. Ett plus är att fläskfilén och potatisgratängen som vi gjorde skulle vara inne i ugnen i samma temperatur och tid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar