fredag 27 november 2009

Studentskrapan (former known as "Skatteskrapan"

Här kommer en beskrivning av mitt andra boende i Stockholm:
























Bild lånad från www.idg.se


Efter ett år i Stockholm flyttade jag från Sickla Udde till den gamla Skatteskrapan vid Medborgarplatsen på Södermalm. Jag flyttade in som första hyresgäst i min lägenhet som låg på 21:a (!) våningen. Det var så högt upp som man kunde bo, över fanns bara kontor och en restaurang (med 26-årsgräns). Lägenheten var jättefräsch, och väldigt välplanerad för sina 21 kvm (då med världens största badrum pga att det är lag på att studentlägenheter ska vara handikappsanpassade). Jag kan inte leva utan skrivbord och matbord, därför fick jag kompromissa bort min bäddsoffa och istället köpa en loftsäng, då var det tur att det var högt till tak.
Utsikten från lägenheten var slående, jag blickade norrut över Stockholm och såg längre än till Kista.


Nackdelarna med Skrapan var:
  • Läget - Många skulle säkert uppskatta en lägenhet mitt på Söder, nära till stan, bra kommunikationer, nära till affärer, bio, restauranger osv, men jag tröttnade jättesnabbt på att alltid bli sönderstressad så fort man kom utanför huset. Eller utanför boendedörren kanske man ska säga. För hela de två nedersta våningarna i huset består av en Galleria, väldigt bra om man vill shoppa, men annars inte så kul.
  • Hissarna i början - Det var nya hissburar men gamla mekanismer (vad jag har fått höra). En av hissarna stannade med ett ryck när man åkte uppåt för att sedan sakta glida ner till våningen under min, en av hissarna kom nästan i egensvängning så som den skakade när man åkte i den, och ibland funkade inte hissarna alls - då var det bara att ta trapporna...
  • Tvättstugan - SVEBO hade kommit på en jättebra lösning med en spontantvättstuga (med, jag tror, 8 tvättmaskiner och lika många torktumlare, samt två vanliga tvättstugor och en grovtvättstuga. Jag gillar inte att torktumla alla mina kläder, och för att få en tvättid var man tvungen att ha bra framförhållning. Väldigt bra framförhållning... det var ändå ca 500 personer som delade på de här tvättstugorna.
  • De elektriska nycklarna - Själva idén är väldigt smart. Men när man ringer till SVEBO's jour för att man inte kommer in i lägenheten och personen i fråga inte vet hur problemet skall lösas så är det uselt. En vanlig låssmed har oftast inte behörighet att öppna sådana dörrar så en gång slutade det med att jag fick sitta utanför lägenheten i ett par timmar innan rätt person kom och förklarade hur enkelt det hade varit för den första personen om han hade fått rätt instruktioner.
  • Hyran - 4100 kronor i månaden (utan el och bredband) är en ganska saftig hyra för 21 kvadrat, jag kan förstå att det kostar, och lägenheten var ju absolut jättefin och läget bra, men för en student är det mycket pengar, speciellt på somrarna om man saknar jobb (jag hade ett som knappt gav 90% av hyran)
I det stora hela trivdes jag jättebra i lägenheten, och det var ganska mäktigt att det sista man ser innan man somnar och det första man ser när man vaknar är hela Stockholm från ovan. Hissarna (när de funkade) var grymt snabba, 30 sekunder tog det från entréplanet till våning 21 - pappa tog tid en gång.





Alla foton är tagna av mig (om inte annat anges)

1 kommentar:

Victoria sa...

Hej!
Jag är en tjej som planerar att plugga i Stockholm till hösten och kommer väl ha ca 550 ködagar hos både SSSB och Vasakronan.

På alla hemsidor framstår naturligtvis alla boenden som femstjärniga hotell men jag försöker leta runt lite och se vad folk säger om hur det egentligen är att bo hos de olika bolagen och i de olika områdena.

Jag har fått intrycket att många tycker att lägenheterna i Skrapan är små, håller du med? Är det fint och fräscht? Har du någon aning om hur länge man måste stå i kö för att få bostad, hur länge hade du väntat?

Tacksam för svar
MVH Victoria